Er bestaat een administratieplicht voor ondernemers, eenmanszaken, firma’s en BV’s. In dit blog leggen we je uit wat deze plichten zijn en aan welke voorwaarden dit moet voldoen.

 

Administratieplicht

Als ondernemer heb je de plicht om je administratie zeven jaar te bewaren en gegevens over vastgoed moeten minimaal tien jaar bewaard worden, in verband met de herzieningsperiode voor de BTW. Hoe je je administratie archiveert maakt niet uit. De fiscus oordeelt namelijk niet over welke techniek je hiervoor hanteert. Wel moet er aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
–  Verplichtingen en rechten moeten altijd duidelijk blijken.
–  Gegevens die voor de belastingheffing belangrijk zijn, moeten duidelijk blijken.
–  Binnen redelijke termijn moet de controle van de administratie mogelijk zijn.

 

Informatieplicht

Naast de administratieplicht heb je ook informatieplicht. Je bent als belastingplichtige verplicht om informatie te verstrekken aan de Belastingdienst als dit van belang is voor de belastingheffing. De termijn is vijf jaar. De informatieplicht is namelijk gekoppeld aan de naheffings- of navorderingstermijn.

Deze plichten klinken de meeste ondernemers niet als muziek in de oren. Je bent waarschijnlijk geen ondernemer geworden om een degelijke administratie aan te leggen, maar het is nu eenmaal een onderdeel van ondernemen. Als accountant doen wij er alles aan om het jou zo eenvoudig mogelijk te maken. Daarom beheren wij je administratie digitaal en kun je op ieder gewenst moment de juiste gegevens inzien. Wel zo prettig!