Je bent waarschijnlijk al bekend met een testament, misschien heb je er zelfs al een op laten maken. Maar wist je ook dat er twee soorten testamenten zijn? Er zit namelijk een verschil in een ‘normaal’ testament en een levenstestament. Maar ondanks dat de namen doen vermoeden dat ze op elkaar lijken, zijn ze weldegelijk totaal verschillend. In deze blog leggen we je uit wat deze twee testamenten zo verschillend maakt.
Wat is een “normaal” testament?
In een testament worden jouw wensen vastgelegd voor het moment dat je niet meer in leven bent. Je kunt vastleggen wat er met jouw bezittingen gebeurd wanneer jij komt te overlijden. Je kan bijvoorbeeld vastleggen dat je nichtje je favoriete sieraad krijgt en dat je buurvrouw zorg draagt voor de hond. Met een testament ben je ervan verzekerd dat jij degene bent die bepaalt wat er met jouw spullen en geld gebeurd en niet iemand anders.
Een testament biedt ook de mogelijkheid om mensen uit te sluiten van jouw erfenis, of om juist mensen tot erfgenaam benoemen die dat normaal gesproken helemaal niet zouden zijn.
Wat is een levenstestament?
In tegenstelling tot een testament, geldt een levenstestament voor tijdens je leven en niet voor erna. Stel je voor: je krijgt een ernstig ongeluk waardoor je in het ziekenhuis terecht komt. Door dit ongeluk ben jij in de toekomst niet meer in staat om zelf belangrijke beslissingen te nemen. In dit geval is het handig als je een levenstestament hebt opgesteld waarin jij iemand gemachtigd hebt om die belangrijke beslissingen voor jou te maken. Hierdoor kan hij of zij rekening houden met jouw wensen en belangen tijdens jouw leven. In dit levenstestament kun je bijvoorbeeld ook iemand aanwijzen die de zorg over jouw (toekomstige) kinderen overneemt.
De verschillen op een rijtje
Een testament en een levenstestament zijn dus twee totaal verschillende akten. De twee belangrijkste verschillen zijn:
- Met een testament laat je vastleggen wat je wensen zijn voor als je overleden bent. De wensen die je vastlegt in een levenstestament zijn daarentegen voor als je nog wel in leven bent. De naam zegt het eigenlijk al.
- In een testament kun je iemand aanwijzen die jouw erfenis af gaat handelen. In een levenstestament wijs je iemand aan die belangrijke keuzes voor jou zal gaan maken als je nog in leven bent maar je deze keuzes niet meer zelf kan nemen.